Hoofdsponsors

  • Vdg 90x Home
  • Multi Logo
  • Banner Bvd
  • TDH Montage & Lastechniek

JO17 kampioen KNVB Najaarscompetitie 4e klasse

Daar stond ik dan op 19 augustus jl. op het trainingsveld 2, samen met Henk (leider) en Hans (TC) klaar voor een nieuw voetbalseizoen, als kersverse trainer van de Overasseltse Boys JO17.
Vorig voetbalseizoen in een leerzaam jaar de KNVB trainerscursus doorlopen. Dat seizoen onder de vleugels van Frans Hammen met de JO15-2 als assistent trainer de praktijk mogen ervaren, na enkele jaren daarvoor het OVB jeugdteam van mijn zoon te hebben getraind.
De JO17, een groep spelers samengesteld uit deels 2e jaars O17 en deels uit instromende O15 spelers van het vorig seizoen. Een leuk stelletje pubers, die al snel in de gaten kregen, dat het trainen geen vrijblijvendheid is. Het is een moment in de week waar het spelen van voetbal wordt aangeleerd aan de hand van uitgangspunten en inzicht. Meteen duidelijkheid scheppen in wat de verwachtingen zijn voor de spelers en inzicht bieden in de manier van spelen en aandachtspunten. Tijdens de wedstrijd wordt er op gelet en gecoached dat het geleerde in de uitvoering wordt gebracht. Onwennig maar gemotiveerd begonnen we aan de eerste trainingen en werden de eerste 2 trainingsweken stapje voor stapje doorlopen.

De 3 beker wedstrijden in september werden gezien als voorbereiding voor de najaarscompetitie. We kregen in de eerste bekerderby, tegen Diosa JO17-1, meteen aan de broek en verloren deze wedstrijd. Het goede aan deze pot voetbal was, dat hiermee meteen duidelijk werd op welke punten we zeer goed waren en op welke punten we ons konden verbeteren de komende week. De maandag erop werd er weer met motivatie getraind en dit team heeft iedere week een beetje beter willen worden vanaf dag 1. Na de overige bekerwedstrijden met winst te hebben afgesloten, ging dit team met zelfvertrouwen de competitie in.

De start van de competitie was onverwacht goed. Alverna werd onze wil opgelegd, Eendracht,  Brakkenstein en Beuningse Boys idem. We scoorde vrij makkelijk en iedereen vervulde de opgelegde taken per positie naar verwachting goed. De verdediging stond als een blok, op het middenveld werd het werk verzet ten gunste van de verdediging en aanval en in de voorhoede werd al redelijk actief mee verdedigd, omdat we daarop getraind hadden die week eerder. We konden daardoor veelal vooruit voetballen op de helft van de tegenstander in plaats van in te moeten zakken op onze 16 meter. Sem onze keeper is veelal toeschouwer geweest de eerste wedstijden en ook daarin verbeterde we hem om als een actieve keeper in de aansturing deel te nemen. De tegenstanders in de competitie hadden de uitslagen ook gezien en probeerde met een defensieve opstelling ons het zo moeilijk mogelijk te maken. Beuningse Boys speelde met een 1-9-1 formatie (ja die bestaat dus), dat was weer een uitdaging en ook een leermoment voor de spelers. Iedere minuut die je maakt als speler word je beter in het zoeken naar oplossingen. Ook hen kregen we op de knieën, maar de serieuze tegenstanders in de competitie dienden zich aan gezien de tussenstand en onderling resultaat in de competitie.

Per week wordt er een onderwerp getraind, waar we beter in kunnen worden. De bijbehorende taken wil ik terug zien in de wedstrijden. Orion gaf in Nijmegen ons goed partij en de moeilijkheidsgraad werd opgevoerd in de speelwijze. Het werd duidelijk dat ieder teamlid op de door mij aangegeven veld positie redelijk goed beheerst als het van hen gevraagd wordt. Het team groeide door voor elkaar te willen werken en elkaar beter willen maken tijdens de momenten dat we trainen en de wedstrijden spelen.

We proberen in de training de spelers voor te bereiden op dat wat naar verwachting komen gaat de komende wedstijd. Een wedstrijdje kijken bij de andere teams in de competitie geeft al veel input hiervoor. De topper UIT tegen AWC stond begin november op het programma. AWC volgde ons op de hielen qua competitiestand. Een serieuze taak voor ons om het team daarop voor te bereiden. Het trainingsdoel ‘uitspelen en uitverdedigen onder volle druk’ werd die week ervoor getraind. AWC was een gelijkwaardige tegenstander, die het druk zetten op de tegenstander goed beheerst.

De wedstrijd was laat in de middag bij AWC, de spelers enigszins gespannen en wij als staf stonden met enige gezonde adrenaline langs de lijn. Het werd een middag waar het team – dat alleen maar fair voetbal wilde spelen – de 3 punten mee naar huis zou nemen, en dat waren wij. Wat doe je als je tegen een tegenstander speelt, die als primaire doel heeft je spelers over de zeik te krijgen dat ze met pap in de benen staan te voetballen? Wat doe je als de tegenstander met enige intimidatie probeert je spelers tot overtredingen of tegenreactie te laten reageren, zodat de scheids ons met 10 of 9 man kan gaan laten voetballen? Wat doe je? Het hoofd koel houden, de spelers blijven coachen in het moment en sturen in het doel, de winst pakken en AWC door individuele klasse en als team aftroeven door het beter spelen van het spelletje. De verdiende 3 punten werden meegenomen naar Overasselt. Deze wedstrijd had een grote indruk op de spelersgroep achtergelaten en een kleine meeting de maandag erna was goed om de wedstrijd en de ervaring ervan met elkaar te delen.

De fysiek sterke teams van SCE en Woezik stonden daarna op het programma. Ons team liet een groei zien iedere week weer, waardoor we ook deze tegenstanders de baas waren in het veld. Door blessures of doorschuiven van spelers naar de JO19 werd ons team een paar keer versterkt door spelers uit de JO15. Ondanks dat het onwennig is om mee te spelen in een ander team, hebben ook deze JO15 spelers hun kwaliteiten kunnen laten zien en is het mooi dat ook zij groeien in het spel voor hun eigen team en Overasseltse Boys.
Met de wedstrijd tegen Juliana thuis op 30 november jl. moest het dan gebeuren. Met gelijkspel of winst zouden we kampioen worden in deze 4e klasse. Na een snelle 1-0 voorsprong viel meteen een hoop spanning van de spelers af ook al duurde het daarna wat lang voordat de 2-0 viel. De spelers volbrachte hun taak zoals geïnstrueerd en kregen in de eerste helft de smaak te pakken door 7 doelpunten in het netje van Juliana te leggen. De tweede helft werd de goede lijn doorgezet met nog 4 doelpunten en na 2x 40 minuten gespeeld te hebben kon het kampioenschapsfeestje losbarsten op sportpark de Passelêgt. Die middag werd met trots de kampioenschaal aan aanvoerder Dirk en het team overhandigd en na een gezellig samen zijn in onze mooie sportkantine werd het feestje voortgezet bij Henk thuis. We hebben met deze hechte spelersgroep die dag nog vele 0.0% biertjes op het kampioenschap gedronken……….

Het mooie aan de ontwikkeling van dit talentvolle JO17 team is dat we de spelersgroep continu niet alleen proberen te verbeteren in het spelen van voetbal, maar ook dat het teamproces en de teambinding onderdeel is van het geheel. We hebben ups en downs gehad, individuele gesprekken met de spelers gevoerd, gesprekken met de groep gevoerd met als doel om de groep als team te laten presteren. Dat kwam niet vanzelf, maar groeide dit seizoenhelft door de inzet die iedere speler individueel bijdraagt aan het team. Wij als staf vinden het geweldig dat het team het zo goed doet en dat zij thuis en op het voetbalveld ondersteund worden door zeer betrokken ouders. Ook de ouders dragen hun steentje bij aan het speelplezier van de spelers door hun inzet. De spelers zijn leergierig, gemotiveerd en laten iedere week een groei zien als speler individueel en uiteindelijk als team.

Het resultaat is een verdiend kampioenschap in de KNVB JO17 4e klasse.
Super goed gedaan, Jacco, Hein, Sem v D, Toby H, Bram, Dries, Sven, Gilbert, Pleun, Wouter, Jens, Kai, Dirk, Toby T, Sem Th en Lucas. Jullie zijn TOPPERS!!

Trots zijn wij als staf, Henk, Hans en Mario, met het behaalde resultaat en de wil, die de spelers laten zien, om iedere week een stukje beter te willen worden dan de week daarvoor.

Op zaterdag 7 december rest ons nog de laatste competitiewedstrijd tegen Union thuis om 13.00u. Wellicht dat we onze goede ongeslagen competitie reeks kunnen voortzetten met een mooi afsluiting van deze competitie.
Komend voorjaar 2020 wacht ons de KNVB JO17 3e klasse. Ook weer een mooie uitdaging om veel te leren en beter te worden dan de week ervoor.

Namens een trotse trainer.

Mario Schoenmakers

Trainer Overasseltse Boys JO17 seizoen 2019-2020