Hoofdsponsors

  • Vdg 90x Home
  • Multi Logo
  • Banner Bvd
  • TDH Montage & Lastechniek

“Derby ontploft in de slotfase“

Zondag 6 november 2022 speelde Overasseltse Boys de derby tegen de buurman DIOSA uit Balgoij op een drukbezocht sportpark “de Wissen”. Beide ploegen kunnen de punten heel goed gebruiken en er was alles aan gelegen om tot een goed resultaat te komen op deze regenachtige middag.

Rookpotten, met de kleuren geel en zwart en wit en zwart, trokken iets voor de klok van 14.00 uur over het sportpark terwijl pupil van de week Stijn Reijnen de aftrap mocht nemen. Stijn scoorde natuurlijk en dit was de start van een derby die nog lang bleef nagalmen zowel in Balgoij als Overasselt. Als de winst, 6 minuten voor tijd, voor het grijpen ligt en dan plots de wedstrijd een dramatische wending krijgt voelt dit als een mokerslag voor het verliezende team. In dit geval grepen de Boys massaal de 3 punten mee naar huis en dat voelde als een ware bevrijding. Hoe lang was het niet geleden dat deze wedstrijd in het voordeel van de Boys uitpakte.
Vanaf de start was het duidelijk dat de Boys het initiatief wilde pakken en DIOSA vast te zetten op hun eigen helft. Dat lukte vrij sterk want de eerste 15 minuten kwam DIOSA eigenlijk niet in de buurt van keeper Bart van Wagenberg die super gemotiveerd in het doel stond. De Boys zochten de aanval en met name via de flanken werd de ruimte goed benut en waren buitenspelers Guus Peeters Weem en met name Sem Theunissen een plaag voor de verdediging. Centraal stond Bram Meeuwsen die continue door het centrum duo van DIOSA-fysiek getest werd, want ze kennen de kopkracht en de balbehandeling van de rossige spits. Trainer Robin Kersten lijkt, na de winst vorige week op OSC, definitief gekozen te hebben voor het 4-3-3 systeem wat de spelers beter lijkt te liggen. Dit pakte de vorige wedstrijd goed uit door in de slotfase de winst te pakken van een tegenstander die het aflegde in de slijtageslag die het uiteindelijk werd. Bram Meeuwsen was hier de matchwinner na een heerlijke voorzet van Cas Derks die in de basis tegen OSC mocht beginnen. Beide spelers, Cas startte op de bank na een korte blessure, speelden in de slotfase van deze derby ook weer een hoofdrol.

Zover was het nog niet want na 17 minuten werd DIOSA toch gevaarlijk, met een vrije trap op de 16 meter, maar keeper Bart ranselde deze poging uit de linkerhoek en de corner leverde niets op. Overasselt bleef sterk voetballen en dat resulteerde ogenschijnlijk in een 0-1 voorsprong. Een afgemeten voorzet van Guus werd door Bram Meeuwsen schuin voor het doel gekopt en het leek dat voorstopper Bart van de Groes (speelde ook weer een puike wedstrijd, maar moest de 2e helft laten gaan na een harde charge die met geel bestraft werd) scoorde maar de grensrechter hield het vlaggetje onmiddellijk omhoog. Na overleg met scheidsrechter Van de Vliet werd alsnog het doelpunt afgekeurd. Heel zuur maar het weerhield de Boys niet om nog meer vertrouwen te putten uit de goede aanvallen die op het DIOSA-bolwerk werden ingezet. Vooral Bram van Hulst was een ware plaag voor zijn tegenstanders, want als een slangenmens wist hij veel tackles en acties te ontwijken en ontpopte hij zich tot een ware veldheer op het middenveld. Met zijn maatjes Bodhi Jetten en Tom Derks (was wat ongelukkig met zijn afstandsschoten) beheersten zij het gebied waar de basis gelegd werd voor het goede spel. Altijd aanspeelbaar vanuit de backs Milan Nicolasen (vorige week zijn 1e gele kaart en nu een paarse teen overgehouden aan het duel) en aanvoerder Thomas Peeters Weem. Zij hadden de spitsen van DIOSA onder controle en zo ook veel tijd om met de opbouw te bemoeien en dat is goed voor het zelfvertrouwen. Thomas had zelfs tijd om een perfecte voorzet te verzorgen richting Bram Meeuwsen waaruit gescoord werd. Opnieuw ging de vlag omhoog en opnieuw ging de scheidsrechter mee in deze twijfelachtige beslissing. Het einde van de 1e helft naderde en de strijd werd grimmiger en harder. Hierbij hadden er zomaar een paar extra gele kaarten getrokken kunnen worden om zo escalatie te voorkomen. De thee was daarom welkom om de rust wat te laten terugkeren binnen de hoofden van de spelers.

De grensrechter van DIOSA, Jeroen Willemsen, had de 1e helft een duidelijke hoofdrol maar aan de andere zijde was de rol van grensrechter Michel Schoonwater niet minder. Deze vervanger van Jasper Mulder deed wat van hem verwacht werd, maar daarnaast coachte hij als een ware assistent van trainer Robin de spelers die bij hem in de buurt kwamen. Zoon Daan was geblesseerd maar de Nijmeegse tongval van Michel had toch veel positieve invloed op deze heerlijke wedstrijd.

De 2e helft, met de ontploffende slotfase, startte met Gilbert Leenders als vervanger van de geblesseerde Bart van de Groes op de rechtsback positie. Gilbert is een speler met overzicht en liet zich niet intimideren door het felle DIOSA en voetbalde met veel flair. Hierdoor schoof Thomas naar het centrum naast Roel van Eeuwijk en zij deden het voortreffelijk samen. Deze mannetjesputters hoef je niets uit leggen en zij kennen de kneepjes van het op de juiste manier “corrigeren” van spitsen die het body2body contact niet schromen. Daarmee dwingt men respect af en als jezelf er lekker “inkleunt” voorkom je ook vaak blessures binnen het team.

Het had zomaar al snel 0-2 in het voordeel van de Boys kunnen staan, maar opgelegde kansen voor Bodhi en Bram Meeuwsen wisten het doel niet te vinden. De eerste werd door de keeper van DIOSA vakkundig weggetikt en de lob van Bram ging maar net over.

Brutaaltje Sem Theunissen was ook lekker op dreef en zijn soloactie had veel meer verdiend dan de ballenvanger die zijn schot wist op te vangen. Vrije trappen van Bodhi en Tom gingen maar net over en het was eigenlijk wachten op de verdiende treffer die nog steeds niet wilde vallen. Het is een cliché maar als je zelf niet scoort dan loop je het risico om zelf in te val van de tegenstander te lopen. Een werkelijk sublieme solo van Bodhi ging millimeters voorlangs, dit had hem kunnen zijn, maar de tegenaanval verraste alles en iedereen en Rob Peters wist dit goed uit te buiten met de 1-0. Het scorebord stond op minuut 84 en hoe zet je dit nog om in de laatste minuten? Misschien dat de spreekkoren van de DIOSA-supporters: “de Boys kennen nu mit d’un trekker naor huus” een stuk karma naar voren bracht wat zijn weerga niet kent. Cas Derks en Wouter Nijboer waren inmiddels ingevallen en nog meer jeugd bevolkte de grasmat die steeds natter maar ook heter werd door de beslissende eindfase.

Een hoge bal vanaf de zijkant werd in een malaise van spelers doorgekopt door spits Bram en de volledig vrijstaande Bodhi wist dit moment te verzilveren met de verdiende gelijkmaker. Een orkaan van emotie nam bezit van spelers maar ook supporters die hen bestormden. Maar het oog van de orkaan OVB, bleef op de middenstip hangen, maar daaromheen trokken donkere wolken samen voor de club DIOSA en de 2 bliksemschichten Bram Meeuwsen en aansluitend Cas Derks zorgden voor mineur bij de thuisclub maar voor een explosie van elftaltrots en supportersgeluk bij de gasten uit Overasselt. Zeldzaam zoals een wedstrijd in de laatste minuten de aanwezigen kan boeien in al zijn facetten en dat maakt voetbal tot een mooie sport vol strijd en gevoel.

Trainer Robin Kersten was vooral trots op de manier hoe de spelers en staf zijn bleven geloven in de overwinning die zover weg leek. Met respect voor de ervaren rotten zoals Roel en Bram complimenteerde Robin de jeugdige mannen van zijn team die zijn vertrouwen als een soort doping tot zich namen.

Dennis McSorland, trainer van DIOSA, vond de uitslag terecht en miste toch de beleving binnen zijn ploeg die de Boys wel lieten zien.

Het bleef nog lang onrustig in de kantine van DIOSA, waar toch weer snel de decibels de overhand voerde en dat is ook een compliment aan de thuisclub. In de bestuurskamer van DIOSA, vol gastvrije mensen, werd nog lang nagepraat onder het genot van een verdiend biertje.

De trekkers uit Overasselt, met de 3 punten op het spatbord, gingen uiteindelijk “noar Huus “en het was een heerlijke rit kan ik u verzekeren….

Komende zondag om 14.00 thuis, weer de mouwen opstropen tegen de gasten uit Millingen en dat belooft weer een mooie pot te worden.

Uw verslaggever John