• Multi Logo
  • Banner Bvd
  • TDH Montage & Lastechniek

“De Boys verstevigen koppositie Prinselijk binnen een paar minuten”

Op zondag 5 november 2023 stond de Maas derby Overasseltse Boys tegen Heumen op het programma. De wedstrijd van het seizoen, of die nou in Heumen of in Overasselt gespeeld wordt, maakt qua sfeer niet veel uit. Supporters uit beide dorpen bezoeken dan massaal de sportparken van beide teams. Na het degraderen afgelopen seizoen van zowel Heumen als de Overasseltse Boys kon men weer uitkijken naar een mooi en spannend potje voetbal. Op papier was de koploper uit Overasselt groot favoriet (12 punten uit 4 wedstrijden en Heumen 1 uit 5) maar op zo’n dag weet je het maar nooit.

Voorafgaand was er een mooie wedstrijd tussen de JO7 van Overasselt en Heumen en dan heb je al een tal van supporters (vooral veel ouders) binnen, en dat is natuurlijk ook wel slim maar tevens ook geweldig voor de aanstormende jeugd. De omstandigheden waren niet al te best, er waaide een koude wind over het sportpark, de Passelegt, maar gelukkig bleef het droog. De dag ervoor was het nog met bakken uit de hemel gekomen, maar gelukkig keurden de veldheren Cor Gerrits en Lambert de Wildt de grasmat ’s morgens om 09.00 nog eens extra, en werd het veld geschikt bevonden. Tegen 14.00 werd de hemel nog zwart en gekleurd, maar dat kwam door een aantal rookbommen en wat vuurwerk dat de plaatselijke jeugd wist af te stoken. Goed voor de sfeer maar vuurwerk moeten we eigenlijk niet willen en daar zijn ook afspraken over gemaakt.

Pupil van de week Mees van Eeuwijk, zoon van fitnessgoeroe Dielke, mocht de aftrap verrichten en dat deed hij met veel bravoure en scoorde beheerst. Scheidsrechter was de heer Karel Peters en hij floot een prima wedstrijd, trok geen kaarten, en liet vooral doorspelen waar het kon en dat kwam de wedstrijd ten goede. “Ik fluit graag derby’s, en vooral in het land van Maas en Waal, want daar is nog veel respect voor elkander”, sprak de scheidsrechter voor de wedstrijd. Hij voelde de wedstrijd goed aan en complimenteerde na afloop vooral de assistent-scheidsrechters voor hun bijdrage in de wedstrijd. “Daar kon ik vandaag goed op bouwen”.

De opstelling van de Boys was hetzelfde als de week ervoor tegen AAC/Olympia (moeizame 1-2 winst in Horssen), behalve linkerspits Sem Theunissen. Deze frêle voetballer kampt al een tijdje met een liesblessure en viel ook uit in Horssen met dezelfde klachten. Heel zonde want Sem kan als geen ander het verschil maken met zijn acties, maar zijn vervanger Joep van de Groes had een ruim aandeel in de uitslag en speelde een prima wedstrijd. Keeper Bart van Wagenberg had in het eerste kwartier weinig te duchten van de Heumenaren, aangezien zij vakkundig op hun eigen held vast gezet werden door de pressing die de Boys ten toon spreiden. Het was in feite eenrichtingsverkeer richting het Heumense doel en daar kwamen natuurlijk ook kansen uit. Daan Schoonwater stoomde regelmatig vanuit zijn back positie naar voren en dat had een penalty kunnen opleveren. In een kluwen van spelers werd hij getackeld, maar de scheidsrechter kon dit lastig beoordelen en liet doorspelen. Na afloop gaf hij toe dat dit een pingel had kunnen zijn. Bodhi Jetten en spits Cas Derks hadden ook een doelpunt op hun voet, maar de scherpte was er even niet en dan gaat dat niet lukken.

Heumen werkte ook keihard om het spel te ontregelen en je merkte dat zij in ieder geval met een punt tevreden zouden zijn. Zover kwam het echter niet, want na een prachtige vrije trap van middenvelder Tom Derks die hij naar de tweede paal krulde, scoorde Dennis Jetten de bevrijdende 1-0 in de 26e minuut. Hiervoor had Dennis al de openingstreffer op zijn hoofd, maar toen miste hij de juiste richting. Tom Derks legt sowieso al heel vakkundig de ballen bij de tweede paal en daar zou meer uit gescoord kunnen worden. Tegen AAC/Olympia verzuimden de Boys, tot twee keer toe, om hier gebruik van te maken want toen stond er niemand in die positie.

De avond voor deze derby was rechterspits Guus Peeters Weem verkozen tot Prins Guus d’un Urste bij CV de Strandjutters, en mocht hij met steek en al laten zien dat hij geen last van de genuttigde biertjes had. Guus werkte hard, soms wat ongelukkig in zijn momenten, en hij had voor rust al de wedstrijd kunnen beslissen. En bal schoot hij voorlangs, en waar hij had moeten scoren koos Guus voor een breedtepass en die werd juist onderschept door de verdediging van Heumen. Prins Guus maakte het in de tweede helft helemaal goed door alsnog de 4-0 te scoren, en liet hij trainer Robin Kersten zien dat hij zich geen zorgen hoeft te maken over komend carnavalsjaar.

De magere ruststand van 1-0 had zomaar in de 1e minuut van de tweede helft omgezet kunnen worden in een gelijke stand. Keeper Bart van Wagenberg twijfelde bij een bal vlak voor doel en hier maakte spits Harm Franken van Heumen goed gebruik van. Zijn actie werd echter gedwarsboomd door stopper Bart van de Groes en dat had zomaar een penalty voor Heumen kunnen opleveren. Ook hier was scheidsrechter Karel Peters duidelijk over: ” Dit had misschien toch wel een strafschop moeten zijn “. Trainer Rob Ernst van Heumen was na afloop ook de mening toegedaan dat de wedstrijd hier had kunnen kantelen. ” Voor hetzelfde geld maken we gelijk en dan wil ik het nog wel eens zien”,sprak hij monter in de bestuurskamer. Zover kwam het echter niet en niet veel later kwamen de “gouden ” 5 minuten waar alles beslist werd. Achtereenvolgens Joep van de Groes ( 2 X ) en Prins Guus scoorden respectievelijk in de 60e, 61e en 65e minuut en was het sprookje voor Heumen over.

Tijd voor trainer Robin Kersten om te wisselen en werden Bram van Hulst (speelde verdienstelijk met aanvallende momenten) en Prins Guus vervangen door Milan Nicolasen en alsnog Sem Theunissen. Milan nam bekwaam de taken van Bram over en Sem miste nog een grote kans toen hij alleen op de keeper van Heumen af mocht stormen. Lange mannen Tom Derks en Joep van de Groes mochten daarna gaan douchen en hun vervangers Luca Linsen en Gilbert Leenders konden zich daarna nog heerlijk uitleven op het veld. Aan het einde van de wedstrijd mocht Milan Nicolasen nog een keer heerlijk opstomen, over links, en zijn voorzet werd prachtig afgerond door Cas Derks, die zijn optreden hier ook mee bekroonde. Niet veel later had Bodhi Jetten veel hulp van de keeper en mocht hij de 6-0 aantekenen en daarmee gaf hij zijn spel extra glans. Heumen vocht voor het laatste stukje eer en dat werd bekroond met een prachtige kopbal van Harm Franken die de eindstand bepaalde op 6-1. Robin Kersten was in zijn nopjes met de overwinning maar zag in de eerste helft toch nog te veel slordigheden. Die moeten er in de volgende wedstrijd tegen Niftrik wel uit want die straffen dat onmiddellijk af.

Een duidelijke boodschap, maar eerst werd de winst uitgebreid gevierd in de gezellige kantine van de Boys. Supporters van Heumen en Overasselt kennen elkaar goed en iedereen was het erover eens dat Heumen een moeilijke periode ondergaat. Als buren hopen wij dat het tij snel gaat keren en dat er punten gepakt worden. De Boys zitten nog zonder verliespunten en die tendens gewoon doorzetten in de komende wedstrijden is het motto.

Zondag 12 november om 14.00 is de volgende maas derby tegen Niftrik op sportpark De Waayershof.