Hoofdsponsors

  • Vdg 90x Home
  • Multi Logo
  • Banner Bvd
  • TDH Montage & Lastechniek

Historie

Voetbal door de jaren heen in Overasselt

1958 – 2000

Er wordt al heel wat jaren voetbal gespeeld in ons dorp. Sinds 1958 voetballen we onder de naam Overasseltse Boys, maar voorheen zijn er verschillende verenigingen geweest. OVV is hier de bekendste van, deze club was al op 25 september 1931 opgericht, maar door nalatigheid van de toenmalige penningmeester om de contributie over te maken naar de KNVB, kreeg deze vereniging geen toestemming om in competitieverband te spelen.
Dit heeft toen jaren geduurd. Daarom ontstonden er allerlei clubjes die soms onderling wat partijtjes speelden waarbij echte rivaliteit heerste en je als verrader werd gezien als je met een andere buurtschap mee speelde. De jongens uit het dorp noemden zich Wervelwind en op Worsum speelde WDT oftewel Worsumse doel trappers. Deze speelden op een heiveld, eigenlijk meer een zandvlakte aan de Heegseveldweg, wat Libië werd genoemd. Dit veld bestond uit rul zand wat echt op een woestijn leek en de jongens van WDT hadden hier voordeel door, omdat zij dit gewend waren. De Wervelwind had haar speelveld achter de “pisbak “, bij de kerk zoals dat toen genoemd werd. Dit was een wei die bij café Berlie of familie van Lin hoorde. Rond 1955 ging WDT ook over om op gras te spelen, dit in de wei van Tinus Jansen (De Heegt). Als er een wedstrijd was, moest je eerst de koeienvlaaien verwijderen. Dit was echter geen probleem, omdat iedereen dit toen gewend was. Ook was er besloten, om deze wei de mogen gebruiken, er altijd een zoon van familie Jansen mee mocht spelen. Gevoetbald werd er toen met een bal met een veter erin wat een pijnlijke ervaring kon zijn met het koppen. Ook waren er jongens toen die geen echte voetbalschoenen hadden maar soldatenkistjes en als je daar een schop van kreeg……!

In 1958 werd Overasseltse Boys opgericht, deze naam werd gekozen omdat we van de KNVB geen OVV meer mochten heten. Ik herinner mij de oprichtingsvergaderingen op de bovenverdieping van het Boerenbondgebouw nog als de dag van gisteren. Wat waren de jonge mannen uit ons dorp blij; nu was er tenminste iets te beleven op zaterdag- en zondagmiddag. Als voorzitter werd schoolmeester Jan Janssen gekozen. Omdat de competitie volop bezig was konden de senioren het eerste jaar alleen maar trainen en vriendschappelijke wedstrijdjes spelen. Er was maar één jeugdteam en die kon wel meteen instromen bij de B-junioren. Het trainen gebeurde op een driehoekig weitje van Piet van Dijk nabij de Kruisbergsestraat. Het voetbalveld lag tegenover de ingang van de familie van de Groes aan de Sleeburgsestraat. Dit was een gewone wei waar de koeien doordeweeks in graasden, dus ook hier was het eerst vlaaien scheppen. Het was maar een hobbelig veld maar goed, er kon gevoetbald worden. Omdat er in het begin nog geen omkleedgebouw was gebeurde dit gewoon op de stal. Dit was bij andere verenigingen hetzelfde laken een pak, soms moest je in een schuur zijn of in een stal, kippenhok, ja zelfs op een zolder. Trouwens, dit omkleden had niet veel om het lijf omdat niemand een trainingspak, inloopshirt of hesje had, je kwam gewoon in voetbalkleren en de voetbalschoenen aan met een jas eroverheen. Zo zag je iedereen op de fiets of bromfiets aankomen. Later werden er twee houten schaftketen van de firma Ben Arts neergezet, wat een grote vooruitgang was.

Na een aantal jaren (1962) kregen we een echt voetbalveld aan de Zilverbergweg met een betonnen keetje waar je kon omkleden. Aan de achterzijde was een bak met koud water waar je jezelf op kon frissen of de schoenen afspoelen.
In 1968 kregen we samen met ONA, ons eerste clubgebouw dit was een houten gebouwtje wat voorheen de woning van Wim Janssen-Saedt was geweest. Het heeft ongeveer gestaan op de plaats waar nu de dokterspost is gevestigd en het toenmalige ONA-veld (nu kermisterrein) werd ons trainingsveld. Hierin was ook een soort van kantine gevestigd waar je na het trainen een flesje fris of bier kon drinken. De eerste kantinebeheerder toen was Jan van Hout. Het werd zelfs een multifunctioneel gebouwtje waar overdag de ouderen gebruik van maakten door er te kaarten, ook werden er muzieklessen gegeven en soms bijeenkomsten van de gezinszorg. Na jaren van druk op de gemeente om te zorgen dat ook OVB en ONA een acceptabele accommodatie kregen om te voetballen en te korfballen, was het in 1975 dan zover en werd het huidige sportpark “De Passelêgt” geopend. Dit was een geweldige verbetering voor het voetbal en korfbal en daarmede ging de club aan het groeien.

Een brand in 1991 leek eerst een ramp te zijn voor de club maar achteraf is dit een geweldige boost geweest, want hierdoor kwam er de uitbreiding van de kantine, keuken, toiletten en bestuurskamer.
De boys hebben in al de jaren van hun bestaan verscheidene hoogtepunten maar natuurlijk ook teleurstellingen gekend, maar dit hoort nu eenmaal bij sport. De verbondenheid bij OVB is schijnbaar groot want het is mooi te zien dat er nu nog 10 mensen lid zijn vanaf de oprichting in 1958.

Een hoogtepunt in de eerste 42 jaar van de vereniging, was het kampioenschap in 1967. Zie hiervoor de onderstaande artikelen.

Klik op de knipsels om ze te vergroten.

OVB Kampioen 1967 01
OVB Kampioen 1967 02
OVB Kampioen 1967 03

2000 – heden

Sportief gezien kende Overasseltse Boys het eerste decennium van de 21e eeuw een absolute bloeiperiode. De club speelt altijd met jongens uit het dorp en kreeg in deze tijd te maken met een bijzonder talentvolle lichting. Onder leiding van Joop Hirschmann en Hans Kersten werd in het seizoen 2001/2002 de titel in de 6e klasse G opgeëist. Dit gebeurde op overtuigende wijze, met slechts 3 nederlagen en een doelsaldo van 97-23. De kampioenswedstrijd werd in Wamel met de alleszeggende cijfers van 0-8 gewonnen van Unitas ’28. Zo mocht Overasseltse Boys voor het eerst in jaren weer een treetje hoger spelen en deed het direct mee om het kampioenschap. In een tweestrijd met Orion wisten de boys in de laatste speelronde aan het langste eind te trekken door SVO ’68 met 5-2 te verslaan. Zo maakte Overasseltse Boys haar opwachting in de 4e klasse E.
In het eerste seizoen in de klasse wist het verrassend lang (het betalende) Alverna en Rood Wit uit Groesbeek bij te benen. Hoogtepunt was een uitwedstrijd op een doordeweekse avond, waarbij de latere kampioen Alverna met 1-3 van de mat werd gespeeld. Uiteindelijk mocht er worden deelgenomen aan de nacompetitie, maar Eldenia bleek een brug te ver. Een ploeg overigens, die we later nog vaker zouden tegenkomen. Het seizoen daarna was Overasseltse Boys een stabiele subtopper in de 4e klasse E en mocht er wederom worden deelgenomen aan de nacompetitie. Ditmaal was SJN een niet te nemen horde en strandde men weer in de 1e ronde. Omdat de nacompetitie steeds een brug te ver leek, moest er maar kampioenschap worden gepakt. Dat gebeurde dan ook in het seizoen 2005/2006. Het was een spannende competitie waarbij SCP op de voorlaatste speeldag van de koppositie werd verdrongen. In en tegen Millingen werd vervolgens het kampioenschap binnengesleept: 0-3.

Waar vele mensen dachten dat Overasseltse Boys in de 3e klasse D haar top bereikt had, kwam zij bedrogen uit. Eerste tegenstander was topfavoriet SML uit Arnhem, waar even verdiend als verrassend werd gewonnen: 0-1. De trainer van SML wist zeker dat de rollen aan het einde van het seizoen omgedraaid zouden zijn. In Overasselt werd het echter 5-2 en SML zou één van de directe degradanten zijn. Overasseltse Boys eindigde knap op plek 3 en mocht derhalve deelnemen aan de nacompetitie. Dit werd een heroïsche zegetocht, waarin de boys steeds terugkwamen van een achterstand. Nadat er uit bij SC Erica met 1-0 was verloren, werd er thuis met 3-0 gewonnen. Het in de 2e klasse spelende DIO ’30 werd toch echt een brug te ver geacht, maar in Druten werd slechts met 3-2 verloren. Thuis werd vervolgens met 4-2 gewonnen, dus kon op Tweede Pinksterdag koers worden gezet naar Huissen. Op het terrein van RKHVV was DVC ’26 de tegenstander en de favoriet, maar zo’n 2000 toeschouwers, waarvan ongeveer 750 uit Overasselt, zagen Danny Hirschmann in de slotfase twee keer toeslaan en Overasseltse Boys naar de 2e klasse schieten.

Deze promotie was een mooi startsein voor het 50-jarige jubileum van de club, die in 2008 gevierd zou worden. Handhaving zou de ultieme prestatie zijn, maar de 2e klasse bleek toch echt het eindstation van de talentvolle ploeg. In een fantastische poule, met vijf ploegen uit te achterhoek, maar ook derby’s tegen Juliana ’31 en AWC, werd uiteindelijk slechts gewonnen van OBW (3-0) en sv Hatert (0-2). Dit bleek veel te weinig, waarmee Overasseltse Boys één van de twee directe degradanten was. Desalniettemin heeft Overasseltse Boys in deze jaren een prestatie geleverd die zijn weerga niet kende.

De twee daaropvolgende jaren werd er wederom in de 3e klasse D geacteerd. Het eerste jaar werd aftrapt met een historische wedstrijd tegen NEC-profs (15 augustus). Helaas werd er met 0-22 verloren, maar de pret was er zeker niet minder om. In de competitie ging het ook moeizaam en na een zeldzame trainerswissel wist de ploeg zich uiteindelijk direct te handhaven. Het jaar erna volgde helaas toch de tweede degradatie in drie jaar tijd. Er werd slecht één overwinning geboekt, 1-2 tegen WAVV, en dat was uiteraard veel te weinig voor handhaving.

Weer terug in de 4e klasse E ontspon zich in het seizoen 2010/2011 een spetterend seizoen waarin tot de voorlaatste speelronde AVIOS, NSVVV FC Kunde, SCP, SJN én Overasseltse Boys meespeelden om te titel. Daar zag het in de winsterstop nog niet naar uit: de enige nederlagen die boys leden waren tijdens de eerste seizoenshelft. In de laatste speelronde stonden de toppers AVIOS – SCP (1-2) en Overasseltse Boys – NSVV FC Kunde (3-1) op het programma. De winnaar van de laatste wedstrijd zou op gelijk hoogte komen met SJN, dat volgens verwachting met 6-1 won van hekkensluiter Brakkenstein. Zodoende moest er een beslissingswedstrijd worden gespeeld in Heumen. Op donderdag 12 mei stond die wedstrijd op de rol en Overasseltse Boys stond na ruim een uur spelen verdiend met 1-0 door een doelpunt van Terry Derksen. Tot ontzetting van alles en iedereen sloegen de stoppen door bij SJN en werd de wedstrijd gestaakt. Overasseltse Boys werd uitgeroepen tot kampioen; wellicht niet de manier waarop je kampioen wil worden, maar de boys mochten weer uitkomen in de 3e klasse D.

Ook nu werd in het eerste seizoen de nacompetitie weer gehaald, maar ditmaal om handhaving af te dwingen. Ook dit werd weer een heroïsche tour. Kansloos onderaan in de winterstop met 5 punten, werd in de laatste speelronde tegen directe concurrent Spero een 1-3 overwinning geboekt en daarmee steeg boys naar plek 10. Het was de derde zege op rij en deze lijn werd doorgetrokken in de nacompetitie. Nadat in de halve finale Fortissimo uit Ede aan de kant was gezet, kwamen de boys in de finale Eldenia weer tegen. Het werd en slijtageslag, waar na een 1-1 eindstand strafschoppen de beslissing moesten brengen. Overasseltse Boys trok aan het langste eind. Het jaar erna werd er alsnog kansloos gedegradeerd. Boys had pech dat het in de eerste drie wedstrijden moet aantreden tegen titelkandidaten DIO ’30 (3-0) Rood Wit (0-2), Quick 1888 (4-1). Deze nederlagen kwam de ploeg niet meer te boven en met slecht twee overwinningen tegen Arnhemse Boys (0-2) en DVOL (1-3) eindigde de ploeg onderaan.

Sindsdien, dus het seizoen 2013/2014, komt de club weer uit in de 4e klasse E. Daarin doet het altijd mee in de top. In het eerste seizoen werd het met liefst 60 punten derde: menig club zal er in een andere 4e klasse kampioen mee geworden zijn. Het betalende BVC ’12, dat in Overasselt wel haar enige nederlaag leed (2-1) en Millingen sc waren dit jaar sterker. In de nacompetitie had boys pech dat het het uitermate sterke VDZ trof en direct werd uitgeschakeld. Die ploeg zou later ook promoveren. Het jaar erna leek Overasseltse Boys hard op weg om kampioen te worden. Een voorsprong van 7 punten op Union werd echter weggegeven en de ploeg uit Malden werd kampioen. In de nacompetitie werd kansloos verloren van Arnhemse Boys. In het vorige seizoen begon boys het seizoen zeer zwak, en leverde de uitstekend tweede helft van het seizoen bijna nacompetitie op. Nijmegen deed het echter net iets beter en kaapte de tweede periodetitel weg voor de neus van Overasseltse Boys, waarna plek 6 onvoldoende was voor deelname aan de nacompetitie.

Momenteel speelt Overasseltse Boys dus in de 4e klasse E, waarin het de tweede periodetitel heeft veroverd en na de competitie dus mag deelnemen aan de nacompetitie.

 

Gesprek met Tien Stoots over oprichting OVB

De voetbalvereniging ‘Overasseltse Boys’ is opgericht op 23 november 1958. In 2008 bestonden de Boys 50 jaar waarbij er verschillende activiteiten werden ondernomen, zoals een wedstrijd tegen NEC-profs (15 augustus). Helaas werd er met 0-22 verloren, maar de pret was er zeker niet minder om. Het eerste elftal speelde zijn wedstrijden in 2007-2008 in de Zondag 3e klasse, in 2008-2009 in de Zondag 2e klasse, in het seizoen 2009-2010 in de Zondag 3e klasse en in het seizoen 2010-2011 in de Zondag 4e klasse.

Lees hier een artikel over de mede-oprichter, wijlen Tien Stoots.